Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:info:pcb

PCB

PCB, Printed Circuitboard, gedrukte bedrading of printplaat zijn allemaal namen voor een plaat met gaatjes en koperspoortjes. Een printplaat is handig als je een schakeling wilt bouwen met meerdere componenten en geeft je schakeling stabiliteit, waardoor je hem eenvoudig kunt inbouwen. Je kunt voorgeboorde experimenteer print gebruiken om snel een schakeling te bouwen, maar je kunt ook zelf een printplaat ontwerpen en professioneel door een fabriek laten maken. Dat is eenvoudiger en goedkoper dan je denkt.

Zelf PCB ontwerpen

Is zelf ontwerpen ingewikkeld? Niet echt er zijn veel programma's waar je dit mee kunt doen. Een van d beste open source en gratis te gebruiken PCB ontwerp programma's is KiCad, het draait op Windows, Mac en Linux. Er is een goed tutorial waarin in een middag je kennis maakt met alle aspecten van het PCB ontwerpen en een eenvoudige PCB leert ontwerpen.

PCB laten maken

Het hoeft niet duur te zijn om je zelf ontworpen PCB professioneel te laten produceren. Er zin verschillende leveranciers, maar de prijzen variëren. Een van de goedkoopste is PCBWay. PCBWay maakt van je je dubbelzijdige PCB ontwerp ontwerp vijf exemplaren voor nog geen € 20,- dit is inclusief soldeermasker silkscreen en verzendkosten. De levertijd is ongeveer twee weken. Het kan sneller, maar dan betaal je meer verzendkosten.

Er is voor KiCad een gratis PCBWay plugin, die je in KiCad eenvoudig kunt downloaden via het plugin menu. Met deze plugin kun je met een enkele klik je ontwerp naar PCBWay uploaden, waarna je via je webbrowser, eenvoudig productie en verzendopties kunt kiezen.

nl/info/pcb.txt · Laatst gewijzigd: 2023/07/09 01:37 door bart

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki