Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:projects:yaesu_ft-707:start

Yaesu FT-707

De Yaesu FT-707 een analoge HF transceiver, waar ik een bijzonder band mee heb en is een van mijn restauratie projecten. Hieronder lees je hoe ik kennis heb gemaakt met deze set en hoe mijn restauratie project verloopt.

Geen zin om mijn hele verhaal te lezen? Via de links in het menu kun je direct naar de hoofdstukken met technische restauratie informatie springen.

Terug in de tijd

Toen ik in de jaren tachtig mijn full licence haalde, in Nederland werd de A machtiging genoemd, mocht ik als zendamateur gebruik maken van de korte golf. Ik had nog geen HF korte golf transceiver en was ook meer dan geïnterneerd, toen ik de tip kreeg dat iemand in een nabijgelegen dorp een HF transceiver te koop had.

Ik ben gaan kijken en kwam een mooie goed werkende Yaesu FT-707 tegen, inclusief, FC-707 antenne tuner en YM-35 hand microfoon. De set bleek omgebouwd te zijn en voor de 27 Mc gebruikt te worden. Hiervoor waren de vier 10 meter kristallen vervangen voor 11 meter kristallen. Als ik de set zou kopen zou ik de originele kristallen er bij krijgen. De verkoper wilde dan wel graag de vier 11 meter kristallen weer terug hebben. Nadat ik de goede werking van de set had gecontroleerd was de koop snel gesloten en was ik trotse eigenaar van mijn eerste HF transceiver.

Yaesu FT-707 specificaties

Voor die tijd was dit een mooie moderne en compacte HF set met alle HF banden tussen de 10 en 80 meter inclusief e WARC banden en de modi LSB, USB, AM en CW. Mijn set was ook voorzien van het optionele CW narrow filter.

De FT-707 is een volledig analoog ontwerpen set, voorzien van een een VFO met een bereik van 500 kHz. Dat is voldoende breed voor alle HF radio amateur banden behalve de 2 MHz brede 10 meter band. Deze is onderverdeeld in vier delen van 500 kHz, op de band schakelaar aangeduid met 10A tot 10D. Vandaar de vier 10 meter kristallen, die in mijn set vervangen waren voor 11 meter kristallen.

Voor een nauwkeurig frequentie aflezing is de FT-707 voorzien van een ingebouwde digitale frequentie teller. Handig, maar niet onmisbaar. De set beschikt ook over een mooi verlichte analoge afstemschaal en een marker generator, waarmee de buitenring van de grote VFO knop op de kHz nauwkeurig is in te stellen.

De FT-707 is aan het begin van de jaren tachtig ontworpen en is geschikt voor zowel mobiel als stationair gebruik.

Er zijn twee uitvoeringen beschikbaar. De FT-707 met een 100 Watt gebalanceerde transistor eindtrap en de FT-707S QRP uitvoering met een 10 Watt gebalanceerde eindtrap. De eindtrap zit bij beide modellen achterop de set gemonteerd. De 100 Watt eindtrap is voorzien van een groot koelblok met ingebouwde fan en steek daardoor een stuk uit. De 10 Watt eindtrap is minder diep en heeft geen fan, waardoor deze niet uitsteek.

Eerste test

Thuis aangekomen, heb ik als eerste de set opgemaakt om de complexe analoge opbouw te bewonderen en de vier 11 meter kristallen te vervangen voor de oorspronkelijke vier 20 meter kristallen.

De verkoper wilde zijn voeding graag houden, dit was ook geen originele Yaesu voeding. Voor mij heem probleem, want ik had al een mooie zware 25 ampère Philips voeding, waar ik de set op kon testen.

De FC-707 antenne tuner heeft een ingebouwde dummy load en nadat ik alles goed ingesteld had, kom ik de set testen. Alles bleek netjes te werken en met 100 Watt uitgangs vermogen werd de dummy load snel warm.

HF antenne

Natuurlijk had ik ook een HF antenne nodig. Ns wat uitzoek werk heb ik gekozen voor een inverted-V dipool die ik vanaf de zijkant van het huis van mijn ouders naar de rand van de voor- en achtertuin kon afgespannen.

De locale installateur, die ook de buis voor mijn 2 meter Yagi-antenne had gemonteerd, werd gebeld om een katrol boven in de buis te monteren. Zo kon ik eenvoudig mijn HF dipool naar boven hijsen. De onderkant van de buis zat in de buurt van mijn slaapkamer, alias shack, waardoor de antenne kabels kort gehouden konden worden. Nu moest de inverted-V dipool nog aangesloten worden.

De FC-707 antenne tuner heeft een asymmetrische coax uitgang. Dit bracht mij op het idee om de inverted-V van een Colins lucht balun te voorzien en de antenne te voeden met coax kabel. De coax kabel kon hierdoor zonder problemen vlak langs de stalen buis naar beneden lopen.Een constructie die vele jaren zonder enig probleem goed gewerkt heeft.

Als je jaren op 2 meter met 10 Wat gewerkt hebt, lijkt 100 Watt HF veel, maar ik kwam er al snel achter dat dit best meevalt. Met 100 Wat kon ik leuk op HF meedoen. Regelmatig maakte ik zondagmiddag verbindingen met de 'weggelopen' Nederlanders in de US na de ochtend kerkdienst met een kop koffie naar de shack verhuisden, hun grote beams op Nederland richten om met een ruime kilowatt aan HF vermogen verbinding te maken het moerland :-)

Na vele jaren niet meer actief geweest te zijn, heb ik ergens eind jaren 80 begin jaren 90, besloten om mijn eerste Yaesu FT-707 inclusief tuner te verkopen. Ik was zo wijs om mijn zware 25 ampère Philips voeding te houden.

Terug naar nu

Gezocht en gevonden, Yaesu vintage HF transceiver, antenne tuner en desktop microfoon uit de jaren tachtig

FT-707 transceiver gezocht

Nadat ik 2021 weer actief als zendamateur ben geworden, begon ik terug te verlangen naar de analoge eenvoud van een FT-707. Daarom ben ik op de tweedehandsmarkt gaan rondkijken, wat er aangeboden werd. Er bleken meer mensen met belangstelling voor deze mooie vintage apparatuur en ik zag meerdere keren een goed werkende Yaesu FT-707 voor een bedrag dat ruim boven mijn budget lag, van eigenaar wisselen.

Uiteindelijk kwam ik twee betaalbare defecte exemplaren tegen waar de eindtrap van was opgeblazen. Een 100 Watt FT-707 en een 10 Watt FT-707S die ik voor een mooi bedrag kon overnemen. Voor weinig geld kocht ik twee leuke restauratieprojecten. Een aantal maanden later kwam ik nog een FT-707 tegen met hetzelfde defect. Ik kon deze set ruilen voor een twee meter die ik tweede hands had gekocht maar mij niet beviel. Bij een restauratie project is het altijd handig om extra exemplaar te hebben, zodat je defecte onderdelen of hele units kunt uitwisselen.

FC-707 antenne tuner gezocht

Daarna was het speuren naar de FC-707 antenne tuner. Door het grote bereik en de kleine behuizing is de FC-707 antenne tuner, is dit nog steed een populaire tuner en zag ik biedingen op deze tuners ook hoog oplopen.

Toch is het me gelukt om twee exemplaren te kopen voor een redelijke prijs. Het eerste exemplaar was de kale tuner zonder kast en zonder de ingebouwde SWR meter, maar met de ingebouwde dummy load. Het tweede exemplaar was een complete en in de goede staat verkerende FC-707 tuner. De complete tuner zonder kaast, het eerste exemplaar, heb in een passend metalen kastje gebouwd, die mijn broer PG0V nog op zolder had liggen en deze tuner staat nu in zijn shack. De tweede helmaal complete FC-707 gebruik ik om mijn eigen HF draadantenne af te stemmen.

YM-38 tafel mic en YM-35 hand mic gezocht

Mijn eerste FT-707 was voorzien van de YM-35 een mooie stevige handmicrofoon. Op HF vond ik een handmicrofoon toch wat minder handig bij het loggen van verbindingen, wat in de jaren tachtig nog een verplichting was. Yaesu verkocht de voor die tijd mooie en moderne YM-38 tafel microfoon, die ik toen nieuwe heb aangeschaft en later samen met mijn eerste FT-707 heb verkocht.

Nadat ik de FT-707 transceiver en FC-707 tuner had gekocht kon ik het natuurlijk niet laten om ook opzoek te gaan naar de YM-38 tafel microfoon en de YM-35 hand microfoon. De YM-35 handmicnfoon heb nog niet kunnen vinden, maar ik vond wel een enigszins mishandelde YM-38 tafel microfoon voor een redelijke prijs.

De vorige eigenaar had geprobeerd de microfoon van regelbare voorversterker te voorzien. Voor dit doel was een gat voor een potentiometer in de base geboord. Nadat ik me verwonderd had over de poging om een laag impedantie microfoon van een hoog impedantie voorversterker te voorzien, heb ik deze maar verwijderd. De oorspronkelijke impedantie trafo waarmee de 600 Ohm microfoon ook op een hoog impedantie ingang aangesloten kon worden, bleek helaas niet meer te redden en heb ik ook verwijderd. De FT-707 en veel andere Yaesu transceivers hebben een lage impedantie 600 Ohm microfoon ingang, waardoor deze trafo ook niet nodig is. Omdat ik geen afdek dopjes invoerraad heb, heb ik de potentiometer maar laten zitten.

De YM-35 microfoon heb ik nog niet gevonden. Heb je nog een Yaesu YM-35 handmicrofoon liggen die je wel kwijt wilt? Laat het weten.

nl/projects/yaesu_ft-707/start.txt · Laatst gewijzigd: 2023/07/09 01:34 door bart

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki